DİŞ BEYAZLATMA

DİŞ BEYAZLATMA

Dişlerin, günlük hayatta çeşitli nedenlerle sarararak veya koyulaşarak renk değişikliğine uğraması sonucunda istenmeyen bir görünüme kavuşması durumunda diş beyazlatma işlemini uygulaması akıllara gelir. Dişlerin estetik yönden güzel ve sağlıklı bir görünüme ulaştırılması amacıyla yapılan ve diş rengini beyaza yaklaştıran uygulamalar diş beyazlatmanın içerisinde kabul edilir. Bu amaçla profesyonel olarak diş hekimliği kliniklerinde uygulanabilen teknikler olduğu gibi, marketlerden temin edilebilen beyazlatıcı diş macunları ve çeşitli kimyasal ürünler gibi evde uygulanabilen yöntemler de bulunur. Her bir yöntemin uygulanma şekli, etkinliği ve diş sağlığı açısından etkileri farklı olduğu için her hastaya önerilen yöntem farklılık gösterebilir.

 

DİŞLER NEDEN SARARIR?

  • Dışsal Renk Değişikliği: Kahve, çay, gıda boyaları, sigara kullanımı gibi diş yüzeyine dışarıdan etki eden kimyasallar nedeniyle zamanla diş renginde sararma veya koyulaşma görülebilir. Bu nedenle dışsal renk değişikliği olan dişlerde diş yüzeyini hedefleyen teknikler daha etkilidir.
  • İçsel Renk Değişikliği: Dişin içinde yer alan dokularda tahribata veya fonksiyon kaybına yol açan sağlık sorunlarına bağlı renk değişiklikleridir. İçsel renk değişikliği, genellikle dişin büyüme ve gelişme dönemini kapsayan çocukluk çağlarında ateşli hastalık, ilaç kullanımı, dişin uğradığı travmalar, enfeksiyonlar, çürükler veya yaşlanma ile görünür. Bu tip renk değişikliklerinde profesyonel düzeyde uygulanan tekniklere ihtiyaç duyulur.

 

PROFESYONEL DİŞ BEYAZLATMA UYGULAMALARI

  • Ağartma (bleaching): Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bu işlemde karbamid peroksit veya hidrojen peroksit kullanılır. Bu işlem sayesinde içsel (intrensek) nedenlerle renk değişikliğine uğrayan dişlerde beyazlama sağlanır. Klinik şartlarında oldukça hızlı ve etkili sonuçlar alınabilir.
  • Aparat (tray) Uygulaması: Diş beyazlatmada kullanılan maddeleri içeren bir jel ile kaplanmış ve kişiye özel hazırlanan diş aparatlarının evde 30 dakika ile 1 saat arasında takılarak uygulanması ile dişler beyazlatılabilir.

 

DİŞ BEYAZLATMANIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

  • Diş Hassasiyeti: Özellikle diş beyazlatma tedavisinin birinci veya ikinci seansı sonrası dişlerde yaygın hassasiyet hissedilebilir. Hasta, soğuk veya sıcak gıda tüketiminde, beslenmede veya ağızdan nefes almada zorluk yaşayabilir. Tedavinin sonraki aşamalarında diş hassasiyeti şiddetini kaybeder.
  • Diş Etlerinde Hassasiyet: Beyazlatma ürünlerinin diş etleriyle yoğun teması sonucunda, diş etlerinde yaşanan tahrişe bağlı hassasiyet gelişebilir

 

DİŞ BEYAZLATMA UYGULAMASI KALICI MIDIR?

Diş beyazlatma işlemleri sonucunda elde edilen beyaz görünüm kalıcı değildir. Diş beyazlatma işlemiyle elde edilen rengi korumak için hem evde uygulanan işlemleri hem de diş hekimi tarafından yapılan uygulamaları belirli aralıklarla tekrarlamak gerekir. İşlemlerin tekrarlanması haricinde yaşam tarzına da dikkat etmek ve renk değişikliğine sebep olabilen çay, kahve, sigara gibi ürünlerin tüketiminden olabildiğince uzak durulması önerilir.