PROTEZLER

PROTEZLER

Protez diş uygulaması dişlerini kaybeden kişiler için gerçekleştirilir. Bu işlemin son çare olarak uygulandığını belirtmek gerekir. Ağız ve diş bakımı ihmal edilmiyor olsa bile kimi zaman beklenmedik sorunlarla karşılaşılabilir. Elbette ağız ve diş sağlığı ile ilgili pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak tedavinin başarı sağlayamadığı durumlarda diş kaybı meydana gelebilir ve devreye ‘protez’ olarak adlandırılan uygulamalar girer.

 

PROTEZ DİŞ NASIL YAPILIR?

Öncelikle hastanın mutlaka detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir. Özellikle eskiden dişleri çekilmiş olan hastalarda sivri kemik çıkıntıları, kırık diş kökleri, damaklar ve şayet varsa ağız içerisinde mevcut olan dişler kontrolden geçirilir.

Muayene sonrasında ise ölçü alınması işlemine geçilir. Alt ve üst çene ölçülerinin alınması protez diş uygulamasında son derece önemlidir. Alt ve üst çenenin birbiri ile ilişkisi de değerlendirilir. Ölçü alınması işlemi sadece tek bir seansta ve kısa sürede tamamlanır. Bu işlem hastada acı ya da ağrıya neden olmaz. Ardından alınan ölçü, modele aktarılır ve protez dişlerin 3 boyutlu bir kopyası hazırlanmış olur. Dişlerin orta hattı ve gülümseme çizgisi gibi detaylar da göz önünde bulundurularak protez hazırlanır. Bu noktada renk seçimine de dikkat çekmek gerekir. Olabildiğince doğal bir görünüm elde edecek diş rengi seçimi yapılır. Basit bir uyum provası yapılır ve hastayı rahatsız edecek herhangi bir durum olmazsa dişlerin takılması sağlanır.

 

PROTEZ DİŞ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Sabit Protez Diş; Adından da anlaşılabileceği gibi sabit protez diş ağız içerisine sabitlenerek kullanılan protez türleridir. Takıp çıkarılabilme özelliği bulunmaz. Sadece tek bir diş eksikliğinde kullanılabildiği gibi birden fazla sayıda diş eksikliği olduğunda da kullanılabilir.
  • Hareketli Protez Diş; Halk arasında ‘takma diş’ olarak da adlandırılan hareketli protez diş ise ağızda sabit kalmaz. Kullanım sonrasında düzenli olarak temizlenmesi gereken bu protez dişler, diş kaybına bağlı çiğneme ya da konuşma problemlerinin giderilmesi ve estetik açıdan daha düzgün bir ağız içi görünümünün elde edilmesi amacıyla uygulanır.
  • Total Protezler; Bu protezler ağızda hiç doğal diş kalmadığında uygulanır. Alt ve üst çenede bulunan kemik dokusundan destek alan bu protezler özellikle ilerleyen yaşlarda sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.
  • Parsiyel Protezler; Doğal dişlerin bazılarının mevcut olması durumunda, eksik olan dişlerin yerine kullanılan, takılıp çıkarılabilme özelliği bulunan protezlerdir. Çoğunlukla akrilik malzemeden ya da tek parça dökümden üretilir. Bu protezlerin ana dişlere kroşe tellerle tutunduğunu belirtebiliriz.
  • Diş Üstü Protezler; Ağızda birkaç diş ya da kök olduğunda diş üstü protezler tercih edilebilir. Protezler doğal dişlere ya da diş köklerine oturur.
  • İmplant Üstü Protezler; Bu protez diş çeşitleri hem sabit hem de hareketli olarak hazırlanabilir. Hareketli olanlar ağız içerisinde hiç diş olmadığında uygulanan ve total protezlere benzerlik gösteren türdür. Sabit olanlar ise bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlardır.

 

PROTEZ DİŞİN AVANTAJLARI NELERDİR?

    • Eksik diş görünümünü ortadan kaldırarak estetik açıdan daha düzgün bir görünüm sunar.
    • Çok sayıda dişin kaybedilmesi ya da dişlerin tamamının kaybedilmesi durumunda konuşma ve çiğneme gibi temel ihtiyaçların karşılanması sıkıntılı olabilir. Bu noktada protez diş uygulaması hastanın bu temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamasını sağlar.
    • Protez dişler son derece sağlam bir yapıya sahiptirler ve tıpkı doğal dişler gibi kullanılabilirler.
    • Protez dişlerin uzun kullanım ömrü sunuyor olması, bakımlarının ve temizliklerinin ihmal edilmemesi durumunda yıllarca kullanılabilir durumda kalmaları da önem taşır.
    • Kısa bir alışma sürecinin ardından rahatlıkla konforlu bir şekilde kullanılabilirler.

 

PROTEZ DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Hareketli protezlerin yemeklerden sonra çıkarılarak temizlenmesi gerekir. Sabit protez diş temizliğinin de kesinlikle aksatılmaması önem taşır. Yemeklerden sonra ağzı bol su ile çalkalamak, çıkarılabilen protezleri su ile yıkamak ve artıkları protezden uzaklaştırmak temizliğin pratik bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Ayrıca protez dişler için özel olarak geliştirilen temizlik malzemeleri ve fırçalar da bulunur. Bu ürünlerin kullanımı protez temizliğinin dakikalar içerisinde tamamlanmasına olanak tanır. Kullanılmadığı durumlarda hareketli protezlerin su dolu bir kap içerisinde bekletilmesi gerekir.

Özel olarak geliştirilen tabletler protez dişlerin yüzeyindeki bakterileri yok etmeyi sağladığından en az haftada bir kez kullanılması tavsiye edilir. Doğal dişlerin temizliğinde kullanılan macun ve fırçalar protez dişlere zarar verebilir. Protez diş için geliştirilen ürünlerle temizlik yapılması gerekir.